DOLAR 32,3479 0.25%
EURO 35,1044 -0.12%
ALTIN 2.308,241,36
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

DÜNYANIN EN KARAKTERİSTİK BİTKİLERİNDEN BİRİ: DEVE TABANI

DÜNYANIN EN KARAKTERİSTİK BİTKİLERİNDEN BİRİ: DEVE TABANI

ABONE OL
Eylül 30, 2022 22:59
DÜNYANIN EN KARAKTERİSTİK BİTKİLERİNDEN BİRİ: DEVE TABANI
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Benzersiz görünüşü ile Deve Tabanı, kendine özgü yaprak biçimi ile oldukça dikkat çeken ev bitkilerinden biridir. Doğal delikli yapıya sahip bu olağandışı yapraklar nedeniyle Latince “canavar” anlamına gelen “monstrous” kelimesinden türetilerek Monstera adı verilmiştir.

 

Monstera ailesinin 49 üyesi bulunur. En çok bilineni ve ev bitkisi olarak yetiştirileni Monstera Deliciosa adı verilen Deve Tabanı bitkisidir. Bir tür sarmaşık olan Deve Tabanı, sıcak iklimlerde ağaç gövdelerine sarılarak 20 metreye kadar uzayabilir. Yapraklarının boyutu 90 cm uzunluk ve 75 cm genişliğe ulaşabilir.

 

İlginç görüntüsü ile iç mekan bitkisi olarak çokça tercih edilen Deve Tabanı, bakımı kolay bir bitkidir. Doğru bakım sayesinde yaprakları daima yeşil ve parlak kalacaktır.

 

Deve Tabanı Hakkında Az Bilinen Gerçekler

 

  • Yapraklarının görüntüsü nedeniyle İsviçre Peyniri Bitkisi olarak da bilinir. Bununla birlikte Pencere Yaprağı, Bölünmüş Yapraklı Filodendron ve Ceriman gibi isimlerle de anılır.
  • Deve Tabanı, yağmur ormanlarında doğal olarak yetişir.
  • Özellikle en çok bilinen türü olan Monstera Deliciosa cinsinin, 75cm uzunluğa kadar ulaşabilen yenilebilir meyveleri oluşur. Muz ve ananas karışımı bir tada sahiptir.
  • Yaz ortalarında çiçeklenir ve 5 ile 45 cm uzunluğunda krem rengi çiçek salkımı gelişir.
  • Ev hayvanları, özellikle kedi ve köpekler için zehirlidir.

 

Deve Tabanı için Doğru Bakım Önerileri

 

Deve Tabanı, 21 derece sıcaklığındaki ortamı sever. Parlak ama doğrudan olmayan güneş ışığı idealdir. Yine de yılda bir veya iki kez doğrudan ışığa maruz bırakılmalıdır. Bu yeşilin sürekliliğini sağlayacaktır.

 

Saksı seçiminizi derin ve bol drenajlı saksılardan yana yapın. Nemli ortamı sevmekle beraber, su içerisinde olmayı sevmeyen bir bitkidir. Su içine oturtmak köklerine zarar verecektir. Sulama işlemi haftada bir veya iki kez sulama yapılmalıdır. Sulama öncesinde toprağı kontrol etmek gerekir. Saksının yarısına kadar kuruluk hissediliyorsa sulama yapılmalıdır. İki sulama arasında toprağın hafif kuruması gerekir.

 

Deve Tabanını, bulunduğu alana göre istediğiniz şekilde budamanız mümkündür. Budamanın şeklini dilediğiniz gibi yapabilir, budadığınız yapraklarla çoğaltma yapabilirsiniz.

 

Yapraklarını nemli bir bez ya da kağıt havlu ile silmek, temiz kalmasını sağlayacağı gibi böceklenmenin ve haşerelerin önüne geçecektir.

 

Deve Tabanı yapraklarında neden kahverengi lekeler oluşur?

 

Yaprakların uçları kahverengiye dönüyorsa, bu genellikle toprağın kuru olabileceği veya bitkiyi nemli tutmak için düzenli olarak sulamanız gerektiği anlamına gelir. Etkilenen yaprakları kesebilirsiniz.

 

Kahverengi lekelerin veya uçların etrafında sarı bir hale varsa bu, bitkinin bir mantar kapmış olduğu anlamına gelir. Mantar muhtemelen aşırı sulanma veya bitkinin aşırı ıslak toprakta çok uzun süre tutulması sonucu oluşur.

 

Kahverengi lekelerin bir tür yanık olduğunu düşünüyorsanız doğrudan ışık almış demektir. Doğrudan ışık almayacağı bir yere taşımanız bitkiye iyi gelecektir.

 

Deve Tabanının yaprakları neden sararıyor?

 

Büyüme döneminde olan Deve Tabanının yapraklarında zaman zaman sararma olması normal olmakla birlikte yaprakların sararmasının en yaygın nedeni, uygun olmayan toprak nemi, özellikle aşırı sulamadır.

 

Deve Tabanı yaprakları neden gevşeyip sarkıyor?

 

Aşırı kurumuş toprak, yeterli nem olmaması yaprakların gevşemesine ve sarkmasına neden olur. Yeterli nem olması aşırı sulama veya su içine oturtmak anlamına gelmemelidir.

 

Deve Tabanı neden düşüyor veya bir tarafa doğru eğiliyor?

 

Bir Deve Tabanı bitkisinin bir tarafa eğilmesinin veya düşmesinin 3 nedeni vardır:

 

Deve Tabanı bir sarmaşıktır, dolayısıyla bir gövdeden destek alıyor olması gerekir. Bir ev bitkisi olarak yetiştirildiğinde, destek olmadan bitki büyüdükçe doğal olarak düşecektir. Bitkiyi bir yosun direği veya kafes kullanarak destekleyebilirsiniz.

 

Deve Tabanı bitkisi güneş ışığına doğru büyür. Sadece tek yönden güneş ışığı alıyorsa, ışığa doğru büyümeye başlayabilir. Bu, düşüyormuş gibi görünmesine ve çok dengesiz görünmesine neden olabilir. Sizin için durum buysa, saksıyı düzenli olarak döndürebilirsiniz. Bu sayede tüm yapraklar güneş ışığı alacak ve bitki daha dengeli bir şekilde büyüyecektir.

 

Deve Tabanı farklı açılardan bol miktarda güneş ışığı alıyorsa veya normal bir neme sahipse ve yine de düşme/yatma varsa saksı sorunu yaşanıyor olabilir. Kök topunu destekleyecek yeterli toprak yoksa, bitki aşırı ağırlaşarak bir tarafa devrilebilir. Toprağını çoğaltabilir veya saksıyı değiştirmeyi deneyebilirsiniz.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.