Egeli bilim ekibi tarafından, çeşitli göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan amniyon zarının ekstraksiyonu yapılarak göz damlası formunda hazırlanması için bilimsel çalışmalar yürütülüyor.
Ege Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özlem Barut Selver’in yürütücülüğünü yaptığı “Klinik Uygulama Yolunda Amniyon Zarı Ekstraktının Hazırlanması” konulu çalışmaları TÜBİTAK- TEYDEB, TÜSEB ve Ege Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklemeye uygun bulundu. Başarılı bilim insanı Doç. Dr. Özlem Barut Selver’i ve ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, nitelikli çalışmaları dolayısıyla tebrik etti.
Yürüttükleri araştırmanın detayları ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Özlem Barut Selver, “Plasenta denen bebeğin eşinden alınan zar olan amniyon zarı, çeşitli göz hastalıklarının iyileştirilmesi amacıyla uzun yıllardır ameliyatla göze nakletme şeklinde kullanılmaktadır. Amniyon zarının nakil sonrası göz yüzeyinde kalım süresi ortalama 2-8 hafta arasındadır. Amniyon zarının yapıcı etkilerinden yararlanırken, kullanımının cerrahi gerektirmesi, istenilen süre kadar kullanılamaması ve yarı opak yapısı nedeniyle objektif klinik gözlemin yapılamaması gibi kısıtlılıkları bulunmaktadır. Bu kısıtlılıkları azaltmak adına amniyon membranın (zarının) ekstraktının (AME) hazırlanması ve buradan hareketle göz damlası formunda hazırlanarak bunun klinik pratikte uygulanması görüşü doğmuştur. Bu ekstrakt birçok büyüme faktörü bakımından zengin içeriği ile amniyon zarına benzer özelliktedir. Bu ekstraktın eldesi ve kullanım alanları ile ilgili çalışmalar tüm dünyada aktif olarak sürmekte olup, standart bir ürün olarak biyokimyasal özelliklerinin tanımlanması, ürünün liyofilize edilerek saklanması ve sterilizasyonu gibi konular halen netlik kazanmamıştır” diye konuştu.
“Multidisipliner çalışmalarla ilerliyoruz”
Doç. Dr. Özlem Barut Selver, “AME ile ilgili olarak araştırma grubumuz, Ege Üniversitesi bünyesinde, 2020 Haziran ayı itibariyle çok disiplinli öncelikli alan projesi kapsamında ulusal platformda ürün geliştirmek üzere geniş çapta bir araştırma başlatmıştır. Bu projemizde, AME eldesini sağlayarak AME’nin içerik analizini, liyofilizasyon işlemini ve sterilizasyonunu tamamladık. Yine bu süreçte, AME’yi ürüne dönüştürme yolunda biri tamamlanmış iki adet sanayi odaklı in vitro TÜBİTAK-TEYDEB çalışması gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Ayrıca göz yüzey yara iyileşmesi ve kimyasal yara modellerinde yürütmekte olduğumuz 1’i üniversite destekli BAP, 1’i ise TÜSEB destekli iki deneysel projemiz bulunmaktadır” dedi.
“Ticari ürüne dönüşmesi planlanıyor”
Ar-Ge çalışmalarını Ege Üniversitesi’nin bilimsel altyapısından faydalanarak gerçekleştirdiklerini vurgulayan Doç. Dr. Özlem Barut Selver, “Tüm araştırmalarımızın laboratuvar çalışmalarının büyük kısmını, Türkiye’de ilk kez, Ege Üniversitesi Göz Hastalıkları bünyesinde, Ege Teknopark kapsamında kurucusu olduğumuz “Limbustem” şirketinin üniversitemiz ile karşılıklı anlaşması doğrultusunda, 2021 yılında faaliyete soktuğumuz Oküler Yüzey Araştırma Laboratuvarı’nda gerçekleştirmekteyiz. Tüm bunların dışında, elde ettiğimiz AME’nin verimliliğini artırmak üzere 2022 Ağustos ayı itibariyle Ege Üniversitesi Araştırma Destek Programı kapsamında yüksek bütçeli yeni bir projeye daha başlamış bulunmaktayız. Bu projenin başarıyla tamamlanması ile geliştirdiğimiz yöntemlere dayalı patent başvurusu yapmayı, Ar-Ge çalışmalarının tamamlanması sonrası elde edilen ürünün klinik uygulamalarda kullanılmak üzere ticari ürüne dönüşmesi konusunda da üniversite-sanayi ortaklı çalışmaları planlamaktayız” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.